Czasem mamy ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Zwykle wtedy albo udajemy się do sklepu po ukochaną czekoladę, albo zaczynamy szaleć w swojej kuchni i kreować fantastyczne ciasta. Jeśli jednak wciąż nie dysponujemy działającym piekarnikiem, powinniśmy zdecydować się na przygotowanie ciasta bez pieczenia.
Takie bez trudy przygotujemy w zwykłej mikrofalówce, którą na pewno mamy w swoim domu. Do tej pory używaliśmy jej wyłącznie w celu podgrzania pewnych potraw. Teraz zastąpimy nią sobie piekarnik. Zatem do roboty.
Przygotujmy sobie większy kubek bądź jakieś naczynie o grubszych i mocniejszych ściankach. Wsypmy do niego trzy łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, dwie łyżki kakao i trzy łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszajmy i dodajmy do masy jedno jajko, trzy łyżki mleka i trzy łyżki oleju. Jeszcze raz to wszystko zmiksujmy, używając do tego celu np. blendera. Następnie włóżmy naczynie z masą do mikrofalówki i trzymajmy w niej przez ok. 4 minuty. Sprawdźmy, czy ciasto nie jest przypadkiem surowe, a jeśli jego powierzchnia będzie całkowicie sucha, wyciągnijmy je i poczekajmy, aż chwilę odpocznie. Następnie wyciągnijmy je na talerz i udekorujmy miodem, dżemem, masłem orzechowym bądź świeżymi czy suszonymi owocami. Możemy się już zajadać naszym domowym wyrobem!
Przepisy na ciasta z mikrofalówki są banalnie proste w przygotowaniu. Zajmą nam one maksymalnie kilka minut, a dzięki nim stworzymy coś domowego i jednocześnie naprawdę smacznego. Możemy kombinować z tym podstawowym przepisem i urozmaicać go np. cynamonem czy wiórkami kokosowymi.