Rozpoczynając działalność gastronomiczną, musimy mieć na uwadze kilka istotnych kwestii. Przed wszystkim trzeba zdecydować w co zainwestować, ograniczone przecież, środki finansowe. Czy lepiej wynająć drogi lokal w centrum miasta i zadbać o jego wystrój, czy też zakupić profesjonalne urządzenia gastronomiczne?
Wydaje się, że druga strategia jest rozsądniejsza. Jeśli wyposażymy naszą restauracyjną kuchnię w meble ze stali nierdzewnej oraz piece konwekcyjno parowe, to z pewnością – o ile zatrudnimy zręcznego kucharza – będziemy w stanie przyrządzić wiele smacznych potraw w stosunkowo krótkim czasie. A to bardzo ważny dla właściciela restauracji parametr. Poza tym wysokiej jakości wyposażanie w kuchni, czyli w sercu każdego lokalu gastronomicznego, sprawi, że w przyszłości nie będziemy musieli martwić się psującymi się urządzeniami, w których nie można piec, gotować lub smażyć.
Drugą z istotnych kwestii jest personel. Tylko zgrany zespół pozwoli nam obsłużyć większą liczbę gości nie obniżając przy tym jakość usług. Warto zatem zatrudnić doświadczonego kucharza, który potrafi przyrządzić tak najpospolitsze, jak i najwykwintniejsze danie. Od zatrudnionych kelnerów powinniśmy wymagać nienagannej prezencji oraz wyszukanych manier. Wpłynie to bowiem bardzo korzystnie na wizerunek naszego lokalu.